До 21 септември компаниите могат да кандидатстват по първата отворена за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост „Технологична модернизация“. Тя е в размер на 260 млн. лв., а подаването на документите е изцяло онлайн през системата ИСУН. Това заяви в Перник служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

На мобилната приемна на министъра с областния управител Людмил Веселинов министър Пулев подчерта, че процедурата е насочена към микро, малки и средни фирми.

“Тя е предимно за производствените фирми – за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими са компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност и още други. Планът работи и дава глътка въздух на бизнеса в условията на кризи”, каза още Пулев.

banner

Той допълни, че спрямо големината и нуждите фирмите могат да получат между 180 000 лв. и 700 000 лв. за ново оборудване, техника, машини и софтуер.

В област Перник броят предприятия (микро, малки и средни) е над 5400 с близо 20 000 заети лица. От тях микро предприятията с до 9 работници са над 5000, където по думите на областния управител на Перник Веселинов – работят около 17 000 души от региона.

Илияна Илиева, главен директор на ГД ЕФК към Министерството на иновациите и растежа, обясни, че процедурата е насочена към четири от икономическите сектори на страната – C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване), J (Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения) и M (Професионални дейности и научни изследвания). Тя допълни, че през септември предстои стартиране и на грантова схема в размер на 30,6 млн. лв. за бизнеса за ИКТ решения и киберсигурност.

Министър Пулев призова малкия и среден бизнес в района на Перник да се възползва от отворената процедура и да кандидатства за средствара за технологична модернизация.

По думите на Илиева регионът на Перник може да се възползва от програмите за ВЕИ, иновации, околна среда, регионално развитие и конкурентноспособност, които ще предоставят около 7 млрд. лева за следващия програмен период – само част от общите евросредства за България до 2027 г.

Напомняме, че на сайта на Министерството на иновациите и растежа (www.mig.gov.bg) e публикувана подробна информация за онлайн кандидатстването по “Технологична модернизация”. По-късно днес министър Пулев ще има мобилна приемна и в Благоевград във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и възможностите за бизнеса да кандидатстват по него и по други европейски програми.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space