Това, което България ясно е заявила по време на преговорите, е, че ще спазва своите задължения, свързани с Дъблинското споразумение, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на участието си в днешния парламентарен блиц контрол.


Отговорът ѝ бе на въпрос от народния представител Корнелия Нинова „БСП за България“, която искаше информация относно връщането на мигранти в България. Нинова изнесе информация за мигранти, върнати от Германия с чартърен полет, които, по думите ѝ, са „престъпници“ с влезли в сила присъди.

Габриел подчерта, че не е в компетенцията на Министерството на външните работи (МВнР) всичко, свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и съдействие между съдебните власти. По думите ѝ изнесената информация е в компетенциите на Министерството на вътрешните работи (МВР). „Напомням, че по линия на полицейското сътрудничество ние сме част от „Европол“, напомням, че вчера тук беше директорът на Фронтекс. Едно от нещата, които договаряхме по време на преговорите, свързани с това България да бъде част от Шенгенското пространство, е, че има нужда Фронтекс, със съвместни екипи, не само между България, Австрия и Румъния, да направим така, че сухопътната граница да бъде добре опазена, каза вицепремиерът.

banner

Тя напомни, че страната ни не е била допускана 12 години в нито една част на Шенгенското пространство и изтъкна, че вече България ще бъде на масата с преговорите, когато се взимат решения. Габриел уточни, че е важно за нашата държава да няма критики от другите страни, че процедурите не се спазват в срок и изрядно.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space