Киселова: Шокирани сме от модела за промяна на Конституцията

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова коментира в "България сутрин" ветото на президента върху възстановяването на правомощията на главния прокурор и пленума на ВСС.

"Представители на ВСС повече критикуваха, отколкото да предложат работещи формули. Между първо и второ четене, абсолютно не по правилата на законодателния процес, беше включена от днес за утре и приета на второ четене в НПК. Това е единият пункт, който държавният глава връща за ново обсъждане", каза гостът в студиото.

С наложеното вето Румен Радев връща за ново обсъждане промените в НПК.

Доц. Киселова уточни, че сега се връщат старите правомощия на ВСС и на главния прокурор. Опасенията ѝ са свързани с възкресяването на старата уредба, която може да доведе до съществено отлагане на промените за неопределен период от време.

"Шокирани сме от поведението на народните представители и от модела, по който възприеха да претворят Конституцията. Аргументите им, че не можели да се справят без изрична законодателна уредба и да прилагат норми, които са в явно противоречие с Конституцията, ни оставиха без думи. Уверенията на министъра на правосъдието са, че в рамките на няколко месеца ще бъде подготвен нов закон за съдебната власт. След септември трябва да се премине към избор на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд", каза още доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Президентът връща и разпоредба, свързана с определяне на мярка за неотклонение с възможност какви доказателства да представи прокурорът пред съда.

"Директивата се стреми да създаде сравнително еднакви правила при всички държави членки. У нас обаче се е установило положението, че всички събрани доказателства трябва да бъдат представени при определена мярка за неотклонение. Сега има крачка назад и се казва "по преценка на прокурора". Дава се възможност прокурорът селективно да подбере", разясни доц. Киселова.

По думите ѝ това може да предизвика съдията да наложи по-тежка мярка, отколкото ако види всички събрани доказателства. Това след години ще ни донесе доста осъдителни присъди в Страсбург, допусна преподавателят по конституционно право.

"Депутатите трябва да признаят, че сбъркаха. Направиха го без дискусии и накуп на конституционната реформа. Имат шанс да признаят, че това, което направиха, е противоконституционно и противоречи на житейската логика. Дори без правомощия главният прокурор си позволи да влезе в Софийската районна прокуратура", подчерта доц. Киселова.

Тя смята, че стремежът на народните представители на всяка цена да се противопоставят на президента ще има негативни последици. Доц. Киселова не би се изненадала Румен Радев да оспори и двете предложения в Конституционния съд, ако се стигне до препотвърждаването им.

Banner 468 x 60 px