Destiny

Калин Стоянов: МВР възстановява полицейските управления по границите ни с Турция и Сърбия

МВР възстановява закритите преди две години гранични полицейски управления по границите ни с Турция и Сърбия - съобщи пред БНТ вътрешният министър Калин Стоянов.

Това е още една крачка към влизането ни в сухопътния Шенген. Той е информирал посланиците от Евросъюза, че в началото на март всички летища у нас ще бъдат готови с разделянето на пътните потоци на Шенгенски и на такива, които подлежат на граничен контрол.

Охраната на границата ни с Турция се усилва преди началото на пролетта, когато се очаква мигрантския поток отново да нарасне.

"С моя заповед ще бъдат възстановени гранично-полицейски участъци и групи в пограничните райони на българо-турската и българо-сръбската граница. Считам, че това е от особен интерес за абсолютно всички. Ще подсилим звената така, както са били и ще възстановим числеността на служителите, които са били преди 2 години там", заяви Калин Стоянов.

На среща с посланиците от Европейския съюз, Великобритания и Съединените щати вътрешния министър Калин Стоянов и изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов са информирали дипломатите за предприетите действия срещу нелегалния трафик на хора. Обсъдени са и данните на "Фронтекс" за натиска през януари.

"Имаме спад с 69% на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница, като тази разлика е в сравнение със същия период на миналата година. Успоредно с това имаме и значителен спад на броя на настанените нелегални мигранти в центровете, които са към МВР. И отново изказаха подкрепата си за това България да получи членство в Шенген и по сухопътна граница", допълни вътрешният министър.

Анализът на Фронтекс сочи, че през втората половина на миналата година има промяна в маршрутите на нелегалните мигранти.

"Основният поток на нелегални мигранти, които се придвижват или правят опит да се придвижат до вътрешността на Европа, преминават по т.н. Централно-Европейски път. Т.е. през Средиземно море към Италианските, Гръцките и Френските брегове", каза още Калин Стоянов.

Според вътрешния министър на 1 март всички летища ще бъдат готови с разделянето на потоците от пътници на шенгенски, които ще влизат и излизат от страната без граничен контрол и такива, които ще преминават през гранична проверка. Очаква се през летния сезон това да облекчи сериозно работата на черноморските ни летища, като пътниците ще бъдат обслужвани два пъти по-бързо.

Banner 468 x 60 px