СБУ дава 20 дни толеранс на новото правителство преди да излезе на национален протест

Синдикатът на българските учители ще даде 20 дни толеранс на евентуалното ново правителство и ще излезе на национален протест на 21-вия ден, ако дотогава кабинетът не приеме и не внесе в парламента бюджета за 2023-та, в който са заложени 546 млн. лв. за увеличение на работните заплати в сектора на средното образование.

Това обяви пред "Хоризонт" председателят на синдиката Янка Такева минути, след като решението бе взето на заседание на изпълнителния комитет на КНСБ:

"Не само учителите, но и цялата конфедерация ще имаме протестни действия, но ще дадем един толеранс от 20 дни на новото правителство - не 100, а 20 дни, и на 21-вия ден излизаме на протест", обяви Янка Такева.

Искането на учителския синдикат е Законът за държавния бюджет за 2023-та да бъде приет с приоритет, което ще позволи учителските заплати да бъдат увеличени със задна дата - от 1 януари тази година.

"21-вия ден се пада някъде към края на месеца, все пак нашите ученици имат матури и не трябва да им пречим", каза Такева, но предупреди: "Под въпрос е започването на учебната година, но се надявам дотам да не стигнем".

Banner 468 x 60 px