Паралелно със застудяването се отчита скок на случаите на пациенти с респираторни инфекции. У нас вече има и първи доказан случай на грип.

„Това е нормалното разпространение на грипът. Очаква се в следващите месец и половина-два да настъпи и неговият пик. Обикновено в края на декември и началото на януари има най-много случаи на грип“. Това коментира в „Тази събота“ ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

По думите му в момента преобладават както в България, така и в Европа случаите на COVID-19, респираторните инфекции в цяла Европа – също са доста.

Специалистът посочи, че тестването е важно и че ако имаме COVID-19 или грип трябва да пазим хората около нас – възрастните хора, бременните, децата и тези с хронични заболявания.

Д-р Аспарух Илиев посочи, че в момента има тестове, които са едновременно и за грип, и за COVID-19, както и че в протичането им има лека разлика.

„Началото на грипа обикновено е много остро. В рамките на часове се вдига много висока температура, има болки по мускулите, по ставите. При COVID-19 началото е доста по-постепенно, но трае по-дълго като заболяване. Има и много други вируси – респираторни“, посочи специалистът.

Той обясни, че до голяма степен протичането на грипа наподобява миналогодишните варианти като обем и като заразяване.

Ако се ваксинираме сега, има достатъчно време организмът да изработи защита, докато дойде пикът на заболяването.

Д-р Аспарух Илиев препоръча ваксинация срещу грип и за деца под 5 години – с ваксина, която се поставя в носа, и с класическа ваксина, която се поставя в рамото.

Има и налични противогрипни медикаменти, те обаче действат през първите 24 часа от заразяването.

По думите на специалиста движението, спорта, пълноценното хранене и наспиването са най-добрият стимулант за организма ни.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space