Destiny

Алексиев за газовата връзка: Днес газ не открихме, а строителни дейности и незавършена сграда

Газовата връзка с Гърция все още не е готова за ползване, заявиха служебният вицепремиер Христо Алексиев и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Двамата инспектираха на място междусистемната газова връзка Гърция - България.

"Този обект изглежда като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и средата около нея не е завършена", допълни Шишков, предава БНТ.

Христо Алексиев изтъкна, че се прави всичко възможно интерконекторът да е готов за ползване преди началото на отоплителния сезон.

"Днес газ не открихме, а строителни дейности и незавършена сграда. Без приключване на тази сграда интерконекторът няма как да заработи. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по завършването на обекта. Огледахме критичните и проблемни локации, набелязали сме решения, строителят трябва да подготви график. Цялата държава ще предостави подкрепа и е мобилизирана, за да помогне на строителя да завърши обекта", заяви Алексиев.

Строителството на газовата връзка Гърция - България ще бъде проверявано всеки ден

Другият приоритет на властите е финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". По думите на служебния вицепремиер в дружеството има дупка от поне един милиард.

"Никой не се е погрижил да се осигурят пари на "Булгаргаз", да се разпратят доставките - от където и да са те, независимо дали азерски газ или "Газпром", заяви Алексиев.

Утре ще бъдат обявени резултати за финансовото стабилизиране на обществения доставчик, допълни той. Христо Алексиев каза още, че не е вярно, че има осигурени 7 танкера със синьо гориво. По думите му става въпрос за три танкера, които не са напълно осигурени.

Какви са опциите пред "Булгаргаз" за намиране на средства за покупка на газ?

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков поясни, че проверките на строежа на интерконектора ще продължат всеки ден. Направена е организация ДНСК и Строителен надзор да се произнасят по всички завършени етапи на строителството докато текат следващите, за да не се губи време в проверки.

Обиколката им стартира на газоизмервателната станция Стара Загора, след което двамата посетиха Кранов възел 6, разположен до село Тракия, както и канал на Напоителни системи и диспечерски център в село Стамболийски.

Media

Banner 468 x 60 px