Изминаха две седмици от последните предсрочни парламентарни избори, които ви отредиха да сте първа политическа сила, обърна се президентът Румен Радев към представителите на ГЕРБ-СДС в началото на срещата в президентството.

Поздравявам ви с този резултат, който ви натовари обаче и с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство, каза държавният глава. Той посочи, че съгласно Конституцията след като приключи консултациите с всички парламентарно представени политически сили ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство

Продължават анализите на тези избори, да се търсят отговорите на редица въпроси, един от основните е защо българите масово не излязоха да гласуват, коментира Радев. Също и по най-важния въпрос какъв е ходът на преговорите с останалите партии и как оценявате възможностите за съставяне на устойчиво правителство, допълни той.

Радев попита и как ГЕРБ-СДС виждат основните приоритети на това правителство в тази нелека политическа обстановка.

banner

Лидерът на ГЕРБ заяви от своя страна: „Действително ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички“.

„Да, резултатите на ГЕРБ са добри, с над 11% водим пред прекия съперник. Проблемът е, че и тази избирателна система взима от големите парии депутати, прехвърля ги на по-малките и партиите по никакъв начин не могат да излязат от предизборната риторика. Всички партии се държат все едно сме на избори, а не как да се направи правителство. Предпоследните и предпоследните поставят условия и предварително чертаят линии“, посочи той.

„И какво излиза сега? На практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ, които са дали такава преднина, не искат ГЕРБ да побеждава, а да получава експерти“, изтъкна той.

„Такова нещо като експерти няма. Изведнъж с 68 депутата с 240 в такова антагонистично говорене, аз не виждам нещо да се случи, освен с първия мандат, няма как да се случи с втория, няма как да се случи с третия. Няма как да обясним на нашите избиратели. Ще положим още усилия. Вчера чухме ИТН, които казаха – не може. Това предопределя отиването на избори. Съжалявам, но това е реалността“. каза още Борисов.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space