Софийска градска прокуратура ръководи две дела, съобщи на брифинг Христо Кръстев, зам.-градският прокурор.

Първото – за шпионаж по глава 1 от НК. Във вторник 23-годишен мъж, който се идентифицира с украински документ за самоличност е задържан от охраната на ТЕЦ „Марица-изток 2“ вътре в самата централа, като при извършен обиск са открити СИМ-карти, дронове, мобилни телефони, фотоапарати. Той е с повдигнато обвинение за това, че е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я предостави на друга държава.

Кръстев каза, че ще се установява правил ли е снимки на стратегическия обект. Предстои искане за мярка „постоянен арест“. Изисква се информация за този човек дали е украински гражданин и дали се занимава с шпионска дейност.

Той обяви, че няма заплаха за сигурността на страната. Охраната е задържала мъжа, установява се по какъв начин е проникнал на територията на „Марица Изток 2“.

banner

Десислава Петрова, зам. градски прокурор, обяви, че при втория случай, отново от вторник, е открит камион с 350 кг. марихуана, опакована във вакумирани пликове, подредени в общо 44 кашона. Камионът е установен в гр. Нови Искър. Уведомена е СГП.

Все още по случая няма привлечен обвиняем, тъй като не са събрани достатъчно доказателства. В рамките на разследването ще се изследва евентуална контрабанда за това, че камионът е преминал дълъг маршрут и вероятно няколко граници. Предстои назначаването на експертизи.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space