Преразказ по „Изборът“ на Кристин Димитрова са писали днес седмокласниците на Националното външно оценяване по български език и литература, което започна в 9:00 ч. Това съобщиха за БТА ученици, които излязоха от изпита от столични училища.

По вариант 1 писаха учениците на изпита от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас. Вариантът беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) от Анна Ангелова от „Нова телевизия“.

Очакваше се 59 424 седмокласници да се явят на националното външно оценяване, но от МОН по-късно днес ще съобщят колко ученици в страната са се явили на изпита.

Служебният заместник-министър на образованието и науката Емилия Лазарова пожелава успех и спокойствие на учениците и на техните родители. „Организацията за изпита е направена отдавна. Оценяването ще се състои в 1665 училища. Първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя става общо 75 минути. Седмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помислят върху отговорите, които дават. Днес е неучебен ден, така че явяващите се имат осигурено спокойствие в училищата“, обясни Лазарова.

banner

Седмокласниците днес трябваше да работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, шест – с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване. Неговото заглавие и темата на преразказа не се съобщават от МОН преди края на изпита заради мерки за сигурност.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space