Според нов доклад на МВФ инфлацията в България остава над средната за Европа. Друго от заключенията му е, че влизането на България в еврозоната през 2025 г. остава реалистично.

Икономистът Гарабед Минасян заяви, че идеята за включването на страната към еврозоната се превръща в мания. „Не сме готови за това. Има редица неща, на които правителството не обръща внимание, започвайки с инфлацията. Правителството съзнателно избягва да отговаря на някои въпроси. Ценовото ни равнище е под 60% от общото за ЕС. Това значи, че цените у нас са много по-ниски за едни и същи продукти. Единствено и само с по-висока инфлация у нас в продължение на десетина години, можем да влезем в еврозоната“, подчерта той.

Неговият колега Михаил Кръстев от своя страна смята, че е нереалистично да се присъединим към еврозоната догодина. „Преминаването към единната европейска валута по средства на годината би причинило данъчен хаос, всички счетоводни и парични системи, с които оперира икономиката ни, ще трябва да се променят в движение. Това би било хаос за хазната. Ако сме готови, можем да се присъединим към еврозоната в началото на 2026 г. Не трябва счетоводно да изпълним някои критерии, а да покажем готовност да ги изпълняваме продължително време – както по отношение на инфлацията, така и на дефицита“, отбеляза той, пише Nova.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space