Увеличение на образуваните досъдебни производства, свързани с наркотици и нелегална миграция през май в сравнение с април т.г., отчита анализът на Специализираното междуведомствено звено между прокуратурата и МВР за подпомагане на разследването на този род престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Делата за наркотици са 942 в сравнение с 771 през април, а тези за нелегална миграция са 200 в сравнение с 153 през предходния месец.

От звеното отчитат ръст и при задържаните за производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотици през май – броят им е 1092 души, което е с 217 повече в сравнение с преходния месец април. За престъпления, свързани с нелегалната миграция, са задържани общо 224 незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Най-много са те на територията на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) – 108 лица, следвани от Областната дирекция (ОД) на МВР в Бургас – 36 и ОД МВР-Хасково – 22.

Също така са разкрити 16 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества, докато през април месец броят им е осем.

banner

През месец май МВР и прокуратурата са провели 580 спецоперации за противодействие на незаконната миграция (при 505 за април 2024 г.), а за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици – 564 (при 462 за април т.г.).

Влезли в сила през месец май са 311 съдебни акта за производство, преработване, придобиване, държане и разпространение на наркотични вещества и 128 за престъпления свързани с нелегалната миграция, допълват от прокуратурата.

Специализираното междуведомствено звено беше създадено със съвместна заповед между прокуратурата и Министерството на вътрешните работи през август 2023 г. с цел подпомагане разследването за конкретните видове престъпления. Една от основните му дейности е мониторинг на образуваните и водени досъдебни производства.

През март месец общо 137 са образуваните разследвания за незаконно преминаване през границата и 877 за престъпления, свързани с наркотици.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space