Да бъде въведена фиксирана част от цената на водата, която да бъде плащана за всеки имот, независимо от потреблението, предвижда проект на нов Закон за водоснабдяването и канализацията, който е пуснат от служебното правителство за обществено обсъждане, съобщава „Труд“.

Новата такса “водомер” ще трябва да бъде плащана всеки месец и от собственици на селски къщи, ваканционни имоти и апартаменти, в които никой не живее постоянно. Дори в имота да няма никакво потребление на вода, собственикът пак ще трябва да плаща.

В момента битовите абонати плащат за доставяне на вода, за отвеждане на отпадъчните води чрез канализационната мрежа и за пречистване на отпадъчните води, но цените за тези услуги се определят на кубик вода, отчетен от водомера.

Новият закон предвижда за всяка от тези три дейности да има фиксирана цена и променлива цена на куб. метър изразходвана вода.

banner

Проектозаконът предвижда ВиК услугите на територията на страната да бъдат разделени на обособени територии, които съвпадат с 28-те административни области. Във всяка област ще действа един ВиК оператор, а цената на водата ще бъде еднаква за цялата област. Това ще доведе до рязко поскъпване на водата в някои населени места.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space