Днес ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Причината за ремонта са констатирани в процеса на експлоатация неизправности, както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор.

Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения. Спирането е координирано с Електроенергийния системен оператор, като са отчетени товарът на националната енергийна система и наличието на достатъчно генериращи мощности в страната.

„Непрекъснатият мониторинг на системите и съоръженията на шести блок показва, че не са достигнати ограниченията, определени в технологичния регламент. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Решението за спиране е взето консервативно, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност на блока и надеждни доставки на електроенергия през летния период“, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

banner

След изпълнение на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок, след завършване на плановия годишен ремонт, беше включен в електроенергийната система на 10 юни и след достигане на 100 процента мощност работи съгласно производствения график.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space