Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната, сочат данни от проучване на „Евробарометър“, представени днес от ЕК. Това съобщи кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Според 34 на сто от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31 на сто – сравнително лошо, което прави сбор от 65 на сто незадоволителни оценки. Според 22% българската система работи добре, а два процента са на мнение, че тя е много добра. Без мнение е всеки десети участник в проучването.

При дружествата у нас 18% изразяват пълно недоверие в съдопроизводството, а 37 на сто имат известно недоверие – общо 55% отрицателни оценки. Известно доверие имат 34 на сто, а пълно – едва 9 процента.

България е на челните места в ЕС по бързина на решенията по административни производства – трета след Швеция и Унгария, сочат още данните. Нашата страна има най-добри показатели в ЕС за бързина на първоинстанционните присъди по случаи на подкуп и корупция. Данните отчитат, че в българската съдебна система цифровизацията се прилага слабо и по-нисък резултат в ЕС показват само Малта, Чехия и Гърция.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space