Търговци ни пробутват развалени зеленчуци като домати, краставици, зелени салати. Това каза за „Телеграф“ председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна д-р Андрей Велчев. Той обясни, че от Великден насам техни членове и симпатизанти са извършили проверки на различни места в страната, като са посетили различни магазини.

„Установихме, че голяма част от зеленчуците, които не се продадат в рамките на деня, се нарязват и продават като готови салати. Затова потребителят не може да бъде сигурен в тяхната свежест“, коментира д-р Велчев. Председателят посочи, че имат 15 сигнала за такива практики, част от които са от Варна, Пловдив, Дупница и Враца. Наред с това тези салати се съхраняват в неподходящи съдове.

Той коментира, че когато клиентът усети неприятната миризма на започнал да се разваля домат или неприятния вкус на краставицата и отиде да върне покупката в магазина, оттам категорично отказват да му върнат парите.

.„Единственото, което могат да направят хората, е да бъдат бдителни“, призова Велчев и уточни, че след като салатата бъде поставена в пластмасовата кутия, за която плащаме по 20 стотинки и нагоре, не могат да ни върнат парите с обяснението, че така са разписани правилата в общите им условия. Сред другите оправдания на търговците е, че клиентът може да е съхранявал неправилно салатата, независимо че не са малко онези, които хапват на отредените за това места в самия магазин.

banner

Попитан дали това е практика с намалените продукти или тези в промоция, д-р Велчев каза, че невинаги е така и понякога ни продават развалени продукти или такива, които са започнали да се развалят, на редовна цена. Подобна е съдбата и на пилетата с изтичащ срок на годност, които се пекат на грил и отново търговецът успява да реализира печалба, вместо да даде развалящите се продукти за унищожение на екарисаж.

Д-р Велчев съобщи, че заведения в района на Южния парк в София пък нерегламентирано изхвърлят хранителни отпадъци, вследствие на което в жегите, се разнася зловоние, от което страдат минувачи и живущи в района.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space