„Тази година на зрелостния изпит по БЕЛ е отчетен най-високият резултат в брой точки, откакто се провеждат такива изпити – 58,48. Той е с няколко десети по-добър от досегашния рекорден резултат, отчетен през 2008 година.“. Това заяви на брифинг министърът на образованието Галин Цоков.

По думите му миналата година този брой точки бил с 8,4 по-нисък, а именно – 50,12.

“По този начин средният успех по БЕЛ тази година е Добър 4,32, а миналата година беше 3,93. Тоест има едно сериозно нарастване на средния брой точки, достигнати от учениците, и се покачва средният успех”, подчерта министърът.

Той отчете спад със 7 на сто на слабите оценки, с 6% – на средните, и намаляване на добрите оценки. „Забелязва се ръст на много добрите оценки. А отличните такива са 6,5 на сто”, обясни Цоков.

banner

„За втория зрелостен изпит по профилиран предмет средният брой точки е 67,18. Това съответства на Много добър 4,72. Миналата година броят точки е бил 62,11, а средният успех – Добър 4,48. Основното повишение на оценките се наблюдава при най-популярните изпити за втори предмет при зрелостниците – Английски език и Биология”, отчете министърът. И добави: „По-висок е и резултатът по Математика“.

За НВО след 4 клас също се отчита скок на точките. „Средният брой точки по БЕЛ е 72,6, което съответства на Много добър 4,97, а по Математика точките са 70,53”, подчерта Цоков.

Учениците, които имат отлични оценки и по двата предмета, са 15 570, което е с 50 на сто повече спрямо миналогодишния им брой, предаде nova.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space