Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) призовава за значително увеличение на минималната работна заплата и преразглеждане на политиката по доходите. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от КНСБ с участието на основни политически партии.

Минималната заплата да се тества през заплатата за издръжка

Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, подчерта необходимостта от адекватна минимална работна заплата, която да отразява реалните нужди на хората. Той предложи минималната заплата да се тества през заплатата за издръжка, концепция, която наскоро получи международно признание от Международната организация на труда (МОТ), предаде Дунав мост.

Амбициозни цели за ръст на доходите

banner

КНСБ представи своя меморандум за социално-икономическо развитие, в който се предвижда средната заплата да достигне над 3000 лева, а минималната – 1500 лева до 2027 година. Тези цели са свързани с очакванията за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) до над 230 милиарда лева.

Необходимост от по-голямо преразпределение

Костов изтъкна, че България трябва да увеличи публичните разходи, за да достигне нивата на западноевропейските страни. Той също така подчерта необходимостта от преразпределение на средствата в бюджета, като се отделят повече средства за здравеопазване и социални услуги.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space