Животновъди от страната блокираха Подбалканския път София-Бургас. За около час те протестираха над Калофер, а причината за недоволството им е, че през последните 25 години непрекъснато се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана.

Хиляди семейства в Подбалкана са застрашени да останат без поминък. Само в Калофер се отглеждат над 9000 животни. Животновъдите и от съседните Общини Сопот и Павел баня са обезпокоени, че ще останат без прехрана, защото от следващата година, няма да имат никакви пасища.

„От догодина има забрана, над 1500 метра надморска височина няма да се дават пасища, до 1500 са гори, в които са забранени да пашуват животни. Единственият изход – ние трябва да ги ликвидираме тези стада, тука става въпрос за хиляди животни и хиляди семейства остават без хляб“, категоричен е Димо Димов – животновъд от Калофер.

За тази година площите за паша на говедата е намалена с 60%. Според животновъдите мотивите на трите национални парка Централен Балкан, Рила и Пирин са неоснователни.

banner

„През 2016 година, в нашия парк, близо 100 000 декара ги спряха да ги отдават на животновъдите заради ценни видове, няма лошо, но те са получени благодарение на изпасването, не благодарение на еколозите, които са ги садили там“, каза Тодор Диклиев, животновъд от Калофер.

Само за последните 10 дни има глобени животновъди 3 пъти, затова че оборите им са на около 500 метра от границата с НП „Централен балкан“. Стойността на единния акт е между 500 и 1000 лева.

„Вече 15 години отглеждам животни и никога не ми дадоха пасище, а в същото време има хора, които не са от Калофер и имат пасища в Централен Балкан. Този проблем не е само в нашия парк. От къде са тези животновъди? От Зелениково“, коментира Димо Димов – животновъд от Калофер.

Протестът на животновъдите продължава и утре, ако исканията им не бъдат чути. Стопаните са заканиха, че ще блокират Подбалканския път със стадата си./bnt

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space