Разпалването на нови военни конфликти в различни точки на света и пълномащабната война на изтощение на Русия срещу Украйна изправят отбранителната индустрия и наука пред нови непознати предизвикателства, каза президентът Румен Радев в словото си при откриването на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ в Международен панаир – Пловдив.

Според него липсата на достатъчно капацитет за произвеждане на необходимите количества въоръжение и боеприпаси, бързото нахлуване и сблъсък на бойното поле на нови технологии и изкуствени интелект водят до висок асиметричен ефект.

Справянето с предизвикателствата и гарантирането на сигурността може да се реши само с обединяване на усилията на страните от НАТО и ЕС, необходимо е още ангажирането на държавните ръководства, разгръщането на нови форми за индустриално сътрудничество и обмен на технологии, привличането на различни бизнес субекти, правителствени и неправителствени организации, научни звена и научната общност, посочи държавният глава.

Според него „Хемус 2024“ е една високоефективна платформа за успешно сътрудничество. „България е твърдо решена да развива собствения си отбранителен капацитет и да допринася за усилване на колективната отбрана на източния фланг на НАТО”, отбеляза Радев.

banner

Той коментира, че страната ни е приела програма за модернизация на Въоръжените сили с хоризонт 2032 г.

Президентът се обърна към българските и чуждестранни участници и делегации с думите, че очаква техните предложения не само за големите модернизационни проекти, но и за икономически рационални проекти с висока ефективност, носещи информационно превъзходство и асиметрично предимство.

Той даде и пример с видовете дронове за наблюдение, разузнаване, целеуказване и поразяване, както и антидрон системи, системи за киберотбрана, информационни операции и за използването на Космоса.

Като върховен главнокомандващ настоявам да видя тези способности час по-скоро в нашите въоръжени сили, подчерта държавният глава.

Международната специализирана изложба „Хемус 2024“ се провежда от 5 до 8 юни в Международния панаир в Пловдив. В първия ден на изложението ще се проведе заседание на Индустриалния форум. Компании от 25 държави ще представят новостите в отбранителната индустрия на изложението.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space