България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната (МО) в позиция, публикувана във Фейсбук.

Решение за участие на български войски в операции извън територията на нашата страна може да вземе само Народното събрание. Такова предложение никога не е било на дневен ред, добавят от МО.

„Припомняме, че в изпълнение на решение на Народното събрание, страната ни е заявила участие в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна. Подготовката на личния състав се провежда на територията на Федерална република Германия, Република Полша и други страни членки на ЕС. В рамките на тази мисия се предвижда и обучение в България на бойни санитари – до 60 души за една година“, посочват още от МО в позицията.

Това не е първият път, в който Министерството на отбраната заявява, че български военнослужещи няма да бъдат изпращани на територията на Украйна. България няма да участва по никакъв начин с военнослужещи на територията на Украйна, посочиха от ведомството и в края на май.

banner

Тази хибридна опорка, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военнослужещи, коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се състоя от 25 до 27 май в София. Нямаме никакви намерения да изпращаме войски в Украйна, защото нашият парламент не е взимал такива решения. Никой не може да изпрати войски извън територията на страната, без да има решение на парламента, напомни Запрянов.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space