Първата спасителна мисия с медицинския хеликоптер вече е факт.

След подаден сигнал от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха за транспортиране на пациент от Шумен до София хеликоптерът с екипаж от двама пилоти е излетял в 08:02 ч. от София, и е пристигнал в Шумен в 9:42 ч., с междинно кацане в Горна Оряховица за презареждане.

Двамата пилоти, извършили мисията – Юлиян и Валери, разказват за преживяното.

„Благодарение на усилията на всички звена всичко премина абсолютно перфектно. Имахме много добре комуникация и стиковка между нас“, казва Валери Шопов, който е известен в жълто- черните среди, командир.

banner

По думите му най-важното нещо за успешното изпълнение на спасителната мисия е подготовката.

„Ние всеки ден тренираме – дори в момента се подготвяме след 1 час да направим поредната тренировка“, обяснява още той.

„Това са полети, които не могат да се планират. За мен лично вчерашния полет е едно доказателство колко точно може да бъде гъвкава системата. В момента имаме само един хеликоптер, а този хеликоптер успя да отиде в лошо време на другия край на България и да помогне за спасяването на човешки живот“ , казва Юлиян, другият командир.Двамата разказват и за трудностите, през които са минали по време на мисията пред бтв.

„От метеорологична гледна точка имаше трудности. Имаше турболенция, но това са нормални неща в авиацията. Ние с колегата търсихме най-стабилната атмосфера и летяхме в нея. Имахме предварителна информация от медицински екип, че не трябва да има рязка промяна в налягането, че трябва по-плавно да се извършват всички маневри – но за нас това са ежедневни неща и ние лично не срещнахме никакви трудности“, казва Валери.

А за да стане възможна една такава мисия, първо трябва да получи одобрение от кординационния център за спешна помощ по въздух.

„Ролята на кординационната централа е важна, защото тя трябва кординира абсолютно всички движещи се фигури на масата, когато имаме постъпило искане за изпълнение на мисия с въздушен трнспорт. За да изпълним определена мисия, ние трябва да преценим дали са налични медицински критерии за изпълнението на мисията, след това авиационният оператор определя и специфични технически критерии за изпълнението ѝ и ако и двете инстанции позволяват изпълнение на мисията – искането се одобрява и се активира спешния въздушен транспорт“, казва д-р Диян Ганев, ръководител на смяна в кординационния център за спешна помощ по въздух.

Така е преминала първата спасителна мисия със спешна медицинска помощ по въздух с изцяло български екипаж и хеликоптер. Жената от Шумен в момента е настанена във ВМА в София.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space