От професионален аспект сме готови за сухопътен Шенген. Следваше да бъдем приети отдавна, каза директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Той посочи, че миналата година, комисията, която е оценявала и проверявала готовността на страната ни, е дала отлична оценка. По думите му последвалото решение е било политическо заради ветото на една единствена държава – Австрия. Това вето го считам за несправедливо и дискриминационно спрямо нашата страна, обясни Златанов.

По думите му данните показват, че мигрантският натиск е намалял. Относно възможността България да влезе в Шенген и по суша до края на годината, Златанов обясни, че с Румъния се води постоянна комуникация.

Твърди се, че новият Пакт за миграцията би следвало да бъде по-справедлив за страните, които са на първа линия, каквато сме и ние. Основната част касае по-бързото разглеждане на молбите за хуманитарен статут, каза той.

banner

Златанов бе категоричен, че нашето общество се стреми към влизане в Шенген и това означава премахване на контрола по границите. Ако искаме контрол по границите и Шенген, това са две взаимоизключващи се неща и няма как да се осъществяват едновременно, коментира той. Златанов посочи, че към момента няма контрол за полетите, които излизат от България за други шенгенски държави, за останалите полети има граничен контрол. Има граничен контрол и на границите с Румъния и Гърция. В един момент той ще отпадне, допълни той.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space