Концертна зала с 5000 места ще бъде изградена срещу Централната жп гара в София. Фасадата ще гледа към предгаровия площад и ще е с височина 26 м, а назад покривът ще се издига до 35 м. Теренът е с площ 9.6 дка и обхваща квартала между бул.“Мария Луиза“ и улиците „Струга“ и „Братя Миладинови“. Сега това пространство се ползва за паркинг.

Главният архитект на София Здравко Здравков издаде заповед, влязла в сила на 3 май, с която е одобрен Подробен устройствен план (ПУП) на зоната около гарата. С него се обособява урегулиран имот, който обединява общинските терени в обхвата на ПУП-а. Предназначението му е за „многофункционална концертна зала в зоната на предгаровия площад“. Отделно там се обособяват още два квартала с частни имоти за жилищно и офис строителство, предава „Дневник“.

Концертната зала ще бъде със съответната акустика за класическа музика, но ще е и многофункционална – за различни други събития, за да е рентабилна“, обясни кметът на район „Сердика“ Момчил Даскалов пред „Дневник“. Избраното място е с метростанция и е близо до центъра, където вече няма свободни терени за такива големи публични обекти, смята той.

Идейният проект за предгаровото пространство е на студио „А А архитекти“ на Ангел Захариев и Асен Милев, спечелил конкурса на фондация „Визар – Европейски награди за българска архитектура“ през 2018 г. Международно жури с председател арх. Данте Белини от Италия отличи проекта, защото развива цялостна концепция за оживяване на неразвитата зона около Централна гара и предлага решение за пробив с тунели и естакади под и над жп линиите към неусвоените северни територии.

banner

Първо се предвижда пробив на ул.“Опълченска“ – автомобилният тунел ще минава под гарата и ще излиза на бул.“История славянобългарска“, където е ТЕЦ „София“. Вариантът на предишния кмет Йорданка Фандъкова за инсталация за горене на боклука на София там отпадна и няма пречка за транспортно свързване на северните части на града с центъра.

Автомобилното движение, идващо от надлез „Надежда“, ще се отклони вдясно по бул.“Христо Ботев“. Така пространството пред гарата ще може да се озелени и да стане пешеходна зона.

Сега е приключила градоустройствената процедура за този ПУП, която е по член 16 на Закона за устройство на територията (ЗУТ), обясни главният архитект на район „Сердика“ Хатидже Ахмед-Хаджиева. Следва служебно да се измени кадастралната карта за всички имоти, които са претърпели промени заради групирането на общинските в един за концертната зала. Строителството ѝ вероятно ще започне в следващия мандат (след 2027 г.), както и на останалите обекти в обхвата на ПУП-а, защото процедурите са доста бавни, прогнозира кметът Даскалов.

До края на тази година Даскалов е решен да съживи запуснатото пространство на Ротондата пред гарата. „Не можем да чакаме. Много магазини са изоставени, на втория етаж на Ротондата системата за оттичане на водата е разбита. Първо ще поправим течовете, ще сменим осветлението с по-силно. Ще боядисаме цялото пространство. Намерението ни е да дадем общинските магазини, към които сега няма интерес от бизнеса, на неправителствени организации, на клубове – само и само да имат стопани и присъствие на хора, за да се обживее мястото. Това ще стане до края на годината“, обеща кметът.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space