Към днешна дата в МВР са постъпили 156 сигнала за нарушения на изборния процес, образуваните досъдебни производства са 70, каза днес във Варна министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той уточни, че в сравнение с предизборната кампания за Народно събрание през миналата година броят на сигналите е почти изравнен, но досъдебните производства са 2,5 пъти повече. Според Стоянов подаването на сигнали означава, че българите имат доверие на МВР. Освен това министерството работи и по оперативна информация, която в момента се обработва.

Министърът коментира още, че анализите показват, че през последните месеци има много катастрофи, предизвикани от т.нар. млади шофьори, като в повечето случаи те не са употребили алкохол или наркотици. Най-често самокатастрофират, а основната причина е загуба на контрол върху колата, обясни Стоянов и подчерта, че зачестяването на такива инциденти отново повдига въпроса за качеството на обучение на шофьорите.

От МВР сме направили няколко предложения, които да помогнат катастрофите да намалеят, допълни министърът. По думите му основното е извършването на убийство на пътя след употреба на алкохол, наркотици или с висока скорост да бъде квалифицирано като умишлено. Стоянов уточни, че министерството е направило и много предложения за изменение на Закона за движението по пътищата. Според него би трябвало да бъдат завишени драстично глобите за нарушения по пътя. Със събираемостта на санкциите в момента МВР се справя много добре, като имаме завишаване с 40 на сто, обясни Стоянов. И изрази личното си мнение, че вдигането на глобите е единият от начините да се пречупи чувството за безнаказаност у нарушителите.

За инцидента с починалата след нахапване от питбул млада жена във Варна министърът каза, че кучето е упоено непосредствено след случилото се и е образувано досъдебно производство. Стоянов коментира, че е добре да се види, че в други държави отглеждането на такива породи е забранено. Има и много страни, където пък изискванията към стопаните на такива животни са изключително сериозни, посочи министърът и изрази надежда, че и у нас ще бъдат взети някакви решения.

banner

Във Варна днес Калин Стоянов бе гост на тържествената клетва на курсисти от Центъра за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР. На церемонията присъстваха кметът на града Благомир Коцев, много офицери, граждани. По-късно днес министър Стоянов ще открие възстановеното Районно управление в Шабла.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space