Днес е много голям ден в българската енергетика, заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание.

Общо 43 касети на „Уестингхаус“ са заредени в Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това не са просто 44 касети, това е факт, че имаме диверсификация в енергетиката, заяви Главчев. Според него това означава поне три неща в енергетиката – надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията.

Димитър Главчев подчерта, че постигнатото е плод на 20-годишни усилия на много правителства. На нас се падна честта да финализираме първия етап на този процес, който продължава заедно с избора на алтернативно гориво и за 6-ти блок на атомната електроцентрала, за който имаме подписан договор с френската фирма „Фраматом“, посочи той.

По-рано днес българският служебен премиер присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на централата. В церемонията участваха служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, представители на фирмата „Уестингхаус Електрик Швеция АВ“, която достави ядрено гориво, произведено в САЩ, за пети блок и други.

banner

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space