Важно е какво ще бъде развитието на приетата в София от Парламентарната асаблея на НАТО декларация за Украйна на предстоящата среща на върха на Алианса във Вашингтон през юли. това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. В понеделник, на пролетната си сесия, провела се в София, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация да отпаднат ограничения Украйна да използва предоставено от Пакта въоръжение срещу легитимни цели в Русия.

Вицепрезидентът Йотова коментира темата пред журналисти в отговор на въпрос за реакциите на българските политици на позицията на държавния глава Румен Радев.

Не чух нищо ново в техните позиции, това са упреците към президента повече от няколко години, каза Йотова. Има вече много европейски гласове, които не са съгласни с това, което беше прието в София, добави тя.

Йотова посочи, че в края на юни се очаква ново заседание на Съвета на ЕС, в което отново ще се дискутира тази тема, включително и финансовото обезпечение, тъй като сигналите за състоянието на бюджета на съюза не са добри. Очкава се доклад по този въпрос, който ще предопредели следващата финансова рамка, както и изпращането на помощите за Украйна, каза Йотова.

banner

Попитана дали очаква да се повтори миналогодишният сценарий за срещата на върха на НАТО, когато правителството реши да отиде премиерът, Йотова заяви, че не очаква такова нещо, защото президентът има лична покана за тази срща. С позицията, която той взе през тези дни, мисля че такива гласове трябва да се чуват, защото чрез неговата позиция не говори само държавният глава, който има отговорност към гражданите, говори гласът на разума. Говори и един генерал, който е и професионално повече подготвен от тези, които политиканстват, коментира още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на откриването на научната конференция „Културно наследство – изкуство – музеи“ в Националната художествена академия в чест на чл.-кор. проф. д. изк. Мила Сантова, предаде bta.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space