Има категорично продължение на политиката, която водеше кабинетът „Денков“ в областта на отбраната и помощта за Украйна.
Това констатира в интервю за БНР бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

Според него „Украйна има значителен човешки потенциал“, но „мобилизирането на хора само на възраст над 27 години вече не е достатъчно“, затова е било решено да се свали границата. По думите му, човешкият потенциал „няма да бъде проблем“, а големите въпроси за Украйна касаят въоръжението и боеприпасите.

По повдигнатата от френския президент Макрон тема за присъствие на военни сили на НАТО в Украйна Тагарев коментира, че така Западът ще държи по-голям брой отворени опции, включително изпращане на военнослужещи. Бившият министър на отбраната обаче разграничи изпращането на военнослужещи от изпращането на войски, предава БНР.

„В натовски формат няма такива дискусии. Аз не очаквам такова решение в обозримото бъдеще. Очевидно е, че има страни, които не са склонни дори да дискутират въпроса. България е от тези страни. Българската позиция е ясна – ние нямаме намерения, не дискутираме изобщо възможността за изпращане на български военнослужещи в Украйна.“

banner

Във връзка с т.нар. хибридно въздействие на Русия Тодор Тагарев изтъкна, че в информационното пространство се виждат опитите за намеса, „включително в политическите процеси“.

Относно отбранителните способности на страната ни доскорошният военен министър отбеляза, че е приключил периодът на усвояване на т.нар. мирен дивидент и трябва да се увеличават възпиращите способности. В тази посока някои страни са решили да се върне наборната военна служба или да има под някаква форма задължителна военна подготовка, обясни Тагарев.

Няколко страни по източния фланг вече върнаха военната подготовка. При нас също трябва да бъде отделено внимание на това, защото до 10-15 години няма да разполагаме с мобилизационен резерв, аргументира се той.

„Трябва да има общо разбиране в демократичния свят какво означава мир в Украйна“, смята Тодор Тагарев.

„Това още не са преговори за мир. Няма условия за преговори за мир“, подчерта той относно провеждането на международна конференция в Швейцария, посветена на Украйна.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space