ЦИК дава брифинг с информация за подготовката и организацията на изборите на 9 юни.

„До събота 25 май избирателите, които имат регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и искат да гласуват на изборите на 9 юни по този настоящ адрес могат да подадат заявление за това в общинската администрация. До 25 май изтича и срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна кутия, която позволява граждани да бъдат обслужени от подвижна СИК“, заяви Росица Матева, заместник-председател на ЦИК.

Ще се гласува в 60 държави, в 769 Секционни избирателни комисии в чужбина. От тях в 389 ще се гласува и за Европейски парламент и за Народно събрание. Утре започват консултациите с партиите в ЦИК за съставите на СИК извън страната. Един от членовете трябва да е представител на Външно министерство.
Регистрирани са шест наблюдатели.

„След решението на Административния съд в София град ЦИК взе решение да не обжалва и вчера взе решение, с което се обновяват медийните пакети. Партиите и коалициите без субсидия ще получат пакет за всеки един от двата вида избори“, каза Матева.

banner

От ЦИК обясниха, че по отношение на частичните местни избори на 23 юни – партиите и коалициите трябва да подадат документи в общинските администрации. ЦИК категорично възразява срещу внушенията, че създава пречка за проверка на кандидатите за принадлежност към ДС. Всеки може да провери кои са кандидатите за народни представители, както и кои партии и коалиции са ги издигнали. В комисията по досиетата са представени данни за всички регистрирани кандидати. 147 от кандидатите са родени преди 1973 година.

Вече има демо версия на 195 машини с реалните имена на партии и кандидати.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space