Цените на горивата в България достигнаха исторически паритет. От няколко дни стойността на масовия бензин А95 се изравни с тази на дизела. В неделя средната цена на дребно на бензина бе 2,69 лв./л, а на дизела – 2,68 лв./л, сочи справка в специализираната платформа Фуело.нет.

Детайлната разбивка сочи, че цели 6 вериги бензиностанции са продавали на равни цени двата вида гориво.При останалите разликата в цената е от порядъка на 1 стотинка.

Разлика

Прави впечатление, че обектите от една и съща верига бензиностанции продават горивата с доста голяма разлика в цената. Това се обяснява с разположението на колонките, дали са на магистрала или на по-оживен път, или на второ- и третокласни пътища.

banner

Вчера например цената на масовия А95 варираше от 2,44 до 2,93 лв./л на територията на страната. При дизела стойностите бяха от 2,36 до 2,92 лв. за литър.

Ако се върнем две години назад, ще видим, че оттогава досега бензин и дизел са поевтинели с по около 40 стотинки. Например на 18 май 2022 г. литър бензин е струвал средно 3,10 лв., а литър дизел – 3,28 лв. На 18 май 2023 г. обаче стойностите са били по-ниски от тазгодишните – бензинът е струвал средно 2,55 лв., а дизелът – 2,50 лв.

Сравнение

Най-изгодно бе вчера да заредите резервоара при комшиите в Турция. Там литър А-95 вървеше по 2,38 лв., а дизелът – 2,24 лв. В РС Македония стойностите също бяха по-ниски от българските – бензинът струваше 2,62 лв./л, а дизелът – 2,49 лв.

В Румъния, Гърция и Сърбия цените са малко по-високи, отколкото в България. Най-скъпо е да зареждаш в Нидерландия – бензинът там е 4,16 лв., а дизелът – 3,55 лв. Учудващо скъпо е и в Албания – литър бензин там върви по 3,58 лв., дизелът бие всички европейски рекорди с 3,62 лв./л.

Котировки

Цените на петрола се повишиха в края на миналата седмица. В ранната търговия в петък сортът „Брент“ бе на път да запише първото си седмично повишение от три седмици благодарение на признаци за подобряване на световното търсене на фона на по-силни икономически данни, идващи от Китай и САЩ, пише Reuters.

Цените на суровия петрол Брент поскъпна с 39 цента, или 0,47%, до 83,66 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол WTI се повишиха с 22 цента, или 0,28%, до 79,45 долара за барел. Очаква се фючърсите на брента да се покачат с около 1% на седмична база, а тези на WTI – с 1,5%.телеграф

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space