Отпускат 42 милиона лева за зарядни станции за електромобили по магистралите. Парите идват от програмата „Транспортна сигурност”.

Станциите ще бъдат изградени в близките две години и половина. Като условието е да бъдат по коридорите на така наречената Трансевропейска транспортна схема. В нея попадат основно магистралите „Тракия” и „Струма”. След изграждането им пътуването между градовете с автомобил като този ще бъде много по-лесно.

Засега електроавтомобилите не са голям част от всички коли по пътищата ни. Техният брой е точно 17 458. Но това ще се промени в близките пет години.

Ще са минимум три пъти повече, което означава, че зарядните станции трябва да бъдат в същата прогресия. Даже малко повече, обясни за NOVA Илия Левков от Национална браншова организация за електрическа мобилност.

banner

Затова от Министерството на транспорта ще помогнат с още места за зареждане.

„Нашата задача е да изградим поне 160 станции. Те ще бъдат във всички части на страната, с изключение на Югозападния район, който е район в преход и изключен от тази схема”, заяви Мартин Георгиев от Министерство на транспорта.

„По принцип зарядната инфраструктура в България е добре развита. По директива 94 от 2014 година беше заложена препоръчителна бройка от около 7000. Останалите 6000 още не сме ги постигнали, но вървим в тази посока”, подчертава Илия Левков.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space