Инфлацията в Европейския съюз стабилизира през април на мартенското ниво от 2,6%, а в еврозоната на ниво от 2,4%, показват данни на европейската официална статистика Евростат.

В същото време годишната хармонизирана инфлация в България се понижи през април до 2,5%, като по-висока инфлация е отчетена в цели 13 други членки на съюза. Това е първото понижение на инфлацията в нашата страна под средноевропейската от август 2021 г. насам.

Инфлацията в еврозоната се повиши през април с 0,6% спрямо месец по-рано, докато на годишна база нараства за втори пореден месец с 2,4% – стабилизирайки в 28-месеченото дъно, отчетено за пръв път през ноември 2023 г. Това представлява рязко забавяне на инфлацията спрямо година по-рано (април 2023 г.), когато тя нарасна със 7,0%. Така инфлация продължава да бъде близо до целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

В рамките на целия ЕС индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през април също с 0,6% спрямо март, докато инфлацията на годишна база остава за втори пореден месец на ниво от 2,6% – най-ниската годишна инфлация т юли 2021 г. Само година по-рано (април 2023 г.) инфлацията в ЕС беше на ниво от 8,1 на сто.

banner

Най-ниска годишна инфлация през април беше отчетена в Литва (едва 0,4%), Дания (0,5%) и Финландия (0,6%), докато най-висока инфлация беше отчетена в Румъния (6,2%), Белгия (4,9%) и Хърватия (4,7%).

В 13 от 27-те членки на ЕС годишната инфлация през април е по-висока от средноевропейското ниво от 2,6%, докато в останалите 14 членове на съюза, включително и в България, тя е под средноевропейското ниво.

Според данните на Евростат хармонизираната потребителска инфлация в България се понижава през април с 0,1% спрямо месец по-рано, докато на годишна база тя се забавя рязко до 2,5% от 3,1% през март, потвърждавайки неотдавнашните данни на НСИ. Година по-рано (април 2023 г.) инфлацията в нашата страна беше на ниво от цели 10,3%.

Това е първото понижение на годишната инфлация в България (от 2,5%) под среднотоевропейското ѝ ниво (от 2,6%) от август 2021 г. насам, като в същото време тя се доближава до средната инфлация в еврозоната, която е на ниво от 2,4%./БНР

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space