Надяваме се, че до края на другата седмица ще удостоверим машините за гласуване. След което следва доверено изграждане, което е процедура на Централната избирателна комисия (ЦИК), каза служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Той обясни, че на 10 май машините са пристигнали в министерството от ЦИК, а на 13 май e започнало реалното удостоверяване и към момента процесът е завършен на около 50%. ДАНС изцяло присъства в този процес, защото си взехме уроците от предния път, коментира Мундров.

„На 2 май методиката бе публикувана за публично обсъждане, а на 9 май бяха приети всички предложения. Разликата от старата методика е в публичността, при която се теглят и номерата на машините, които ще бъдат удостоверявани“, добави Мундров.

Той обясни, че експерти на „Информационно обслужване“ не участват в процеса по удостоверяване. По думите му, удостоверяването се извършва от вътрешни експерти на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология, Българския институт по стандартизация и външни експерти.

banner

Хакерски атаки и в момента, и с наближаването на изборите, се увеличават – това е „новото нормално“, каза още той. „Това, което можем да направим, е да се защитаваме. Ние сме предприели абсолютно всички мерки, за да се защитим, да не бъдем пробити и да няма изтичане на каквито и да е било данни“, допълни Мундров.

Той подчерта, че зад повечето от атаките стоят спонсорирани групи от различни държави извън Европейския съюз.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space