Конференцията „България в еврозоната, кога?“ постави въпроса дали 1 януари 2025 г. остава реална дата за смяна на валутата. Събитието се провежда в София във вторник.

„България възможно най-скоро трябва да финализира процеса на европейска интеграция чрез присъединяване към еврозоната“, каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев на откриването на конференцията. По думите му забавянето на пълната интеграция на страната ни в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрекъснато се увеличава. Той посочи, че мащабът на загубите се измерва не с милиони, а с милиарди.

Радев добави, че в момента България изпълнява абсолютно всички номинални критерии за присъединяване към еврозоната, с изключение на този за инфлацията. „Отрицателната разлика по отношение за критерия за ценова стабилност намалява, включително и през последния месец, но се очертава да остане над изискванията на критерия към датата на предстоящата оценка, която ще бъде направена на база данните към края на месец май“, допълни управителят на БНБ./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space