Тристранката не успя да се договори за по-ниско ДДС

Тристранката не успя да се договори за по-ниско ДДС в. Монитор

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна пълно единодушение относно проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък добавена стойност. Най-важната част от дискусията бе намаляването на ДДС от 20 на 9% за широк кръг от стоки.

Припомняме, че намалената ставка бе приета миналата година,  вследствие на COVID пандемията. С данък от 9% се облагат  бебешките храни и пелени, автобусните превози, сервираните храни в заведенията и част от туристическите услуги, които бяха извън намаления обхват преди пандемията. С по-нисък ДДС са още доставката на книги и печатни материали и използването на спортни съоръжения. Планирано  ставката да бъда запазена до края на годината, но от Министерството на финансите предлагат тя да бъда продължена до приключването на пандемията.

От Асоциацията на индустриални капитал в България (АИКБ) подкрепиха проекта на Закона. Според председателя на АИКБ Васил Велев би спестило разходи на държавата, удължаването на срока за намалена ставка ДДС също получили одобрение. От АИКБ отправиха и предложение тя да остане постоянна за книгите, за да насърчи четенето. Следва да бъде обмислен и по-нисък данък за ваучерите за храна. От Българската стопанка камара (БСК), Съюз на стопанската инициатива и Българската търговска-промишлена палата (БТПП) също подкрепиха измененията и допълненията в Закона за ДДС. От БСК предложиха да храните и безалкохолните напитки също да бъдат с по-нисък ДДС. По думите на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова обаче това би струвало на бюджета 1 250 000 000 лева. Конфедерацията на независимите кандидати в България (КНСБ) и КТ „Подкрепа”  обаче изразиха своето недоволство по отношение на предложенията. Според Любомир Костов от КНСБ бизнесът може да бъде подпомаган през разходите, но не и през приходите на бюджета. Именно поради тази причина от Конфедерацията предлагат обща ставка в размер на 15 на сто.  От „Подкрепа” пък определиха намаляването на ДДС за ресторантите като „подарък, направен през данъчната система.

В рамките на срещата синдикати и работодатели постигнаха пълно съгласие по отношение на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и по този на Закона за акцизите и данъчните складове. КНСБ предложи увеличение на корпоративния данък на 15% с цел той да бъде превърнат в данък печалба, от КТ "Подкрепа" пък поискаха корпоративният данък да бъде увеличен на 15 на сто, тъй като по този начин държавата ще има повече средства за социални разходи и мерки в подкрепа на засегнатите от пандемията сектори.

След приключване на гласуването по предварително обявените точки, от АИКБ направиха предложение енергийната помощ за бизнеса за месеците октомври и ноември да бъде увеличена от 110 на 190 лева на мегаватчас  (три четвърти от свръхцената за ноември), като бъде продължена  и през месец декември. 

"Само за месец АЕЦ "Козлодуй" печели над 300 000 000 лева - печалба, която надхвърля планираната", коментира Велев, като допълни, че именно това е един от начините за компенсиране на бизнеса. Налични са и допълнителни средства във Фонда за сигурност на електроенергийната система. 

Banner 468 x 60 px