Димитър Главчев постъпи изключително почтено. Това заяви пред БНР Кирил Вътев, бивш министър на земеделието, по повод освобождаването си от служебното правителство.

„Моята смяна беше договорена предварително с него. Помолих го да бъда сменен, ако не се получи едно условие“.

Вътев обаче не пожела да посочи какво точно е било то.

„Каза: „По-добре да го научиш от мен, отколкото от медиите. Това, за което си говорехме, не може да стане. Затова те освобождавам“.

banner

Акад. Денков ме посъветва да не оставам в служебното правителство, защото той гледаше по-политически на нещата, а аз – по-технологично и пазарно, обясни още бившият земеделски министър в предаването „Преди всички“.

„Имах свободата да привлека хора, които съм избрал. Приех ги с пълно доверие, но двама от тях злоупотребиха с него“, посочи още Кирил Вътев, но не пожела да назове имената им.

Приятна изненада е човекът, който зае моето място в министерството – работих прекрасно с Георги Тахов, посочи той.

„Няма да ме видите в листа, няма да ме видите и в политиката изобщо. Оставам си в неправителствения сектор“, заяви бившият министър.

Вътев смята, че два от четирите протеста, които се проведоха пред земеделското ведомство по време на неговото управление, са били „абсолютно изкуствени и предвождани от отявлени субсиевъди“.

„Те бяха подпомагани. Не искам да разсъждавам от кого“.

Продоволствената независимост, според бившия земеделски министър, е факторът, който ще разреши проблемите с т.нар. „субсиевъди“.

„Тази страна е изключително плодородна и има невероятни производители, които обаче не ходят по протести и не викат. Те дори не кандидатстват за субсидии, но са на пазара и се развиват“.

Той посочи, че се занимава с организацията на аграрен форум, който ще се проведе на 31 май, и в който ще вземат участие изявени български учени от цял свят. Темата ще бъде „Изграждане на устойчива агро-хранителна система“.

„Ако спре вносът поради някаква криза, след три месеца тук ще настане глад. Не може да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците. Потенциалът, който има българското производство е огромен, а ние не го развиваме. Интересът е към субсидия, а не към продукт“.

Вътев анализира спънките пред приемането на Закон за браншовите организации.

„Вече 31 години не се допуска от българските политици такъв законопроект да влезе, да се обсъди и да се приеме. Няма политически интерес. Такъв законопроект ще направи браншовите организации истински и ефективни.

Ние обаче създадохме консултативни съвети по цялата агро-хранителна верига. Не ми харесва, че се разделяме на земеделие и преработка. Това е една неразривно свързана верига“.

Бившият земеделски министър коментира и настояването на Симеон Караколев пред БНР Вътев да бъде попитан какво е направил за кооперативите.

„Кооперативите се изграждат от инициативни предприемачи. Няма как държавата да ви направи“.

Браншовите организации в една малка част, където са най-кресливи, са изродени от партийни пристрастия и от субсидии, смята Вътев.

„Те са вредни за агро-хранителната верига и са предпоставка при една тежка криза да има глад“.

България трябва да приеме продоволствената си независимост като национален приоритет, подчерта той.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space