На втория ден от Великден хиляди вярващи от цялата страна от рано сутринта се стичат в Бачковския манастир, за да участват в традиционното литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица. Тя се изнася от манастира и на ръце се носи от богомолците до мястото, където е била намерена. Това е най-старото запазено и до днес у нас литийно шествие. Вярва се, че днес силата ни иконата е най-голямата.

„Тази година празникът протича особено тържествено. Защото отбелязваме не само Възкресение Христово, но и Гергьовден. Литийното шествие ще започне в 8;30 часа, когато всички вярващи ще се отправят към местността „Клувията““, заяви в ефира на „Здравей, България“ заяви иродякон Евтимий.

Богомолците изминават 6-километровото разстояние от Бачковския манастир до местността „Клувията” пеша, носейки на ръце лика на Божията майка по дългия и стръмен път. Чудотворната икона е била открита през 17 век от две овчарчета, високо в скалите над манастира. Вярва се, че силата ѝ е най-голямата днес – на втория ден от Възкресението.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space