Служебният министър-председател Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“. От правителствената пресслужба информират, че сигналът ще бъде внесен, за да се направи пълна проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с даването на разрешение за изграждане на лечебното заведение. Решението на министър-председателя е в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта.

Служебният кабинет първо одобри създаването на частната болница, а по-късно отмени решението си. Днес от НЗОК потвърдиха, че са дали две положителни становища.

Първото положително становище за МБАЛ “Мама и аз” е от 01 февруари 2023 г. Документът е подписан от временно изпълняващия длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. На 27 ноември 2023 г. НЗОК изпраща до Mинистерството на здравеопазването второ положително становище за бъдещото лечебно заведение, което е подписано от управителя г-н Станимир Михайлов.

Според президента Румен Радев кабинетът „Главчев“ вместо да придвижи напред проекта за Национална детска болница, „способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза“. Вицепрезидентът Илияна Йотова също изрази своите резерви, а от фондация „Даная“ се заканиха, че ще съдят държавата.

banner

Водещите политически сили в страната призоваха служебното правителство на премиера Димитър Главчев да оттегли идеята си за изграждане на лечебното заведение. От ГЕРБ заявиха, че проектът за изграждането на държавна национална детската болница е стартирал по време на тяхното управлението през 2020 г. „ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект – за изграждането на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България“, подчерта лидерът на партията на Бойко Борисов. Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница. От ПП-ДБ заявиха, че не са изненадани от решението на служебното правителство за създаване на частна детска болница в столицата. Според тях „лечебното заведение и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси”./BGNES

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space