Днес, 1 май, в целия свят се отбелязва Денят на труда и международната работническа солидарност.

На днешният ден в много страни по света се честват обществените и икономически постижения на работническото движение. Денят е един от официалните празници и в нашата страна.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. През далечната 1890 година е първият опит за честване на първи май в България. Обявен е за официален празник през 1939 година.

От 1945 година насам комунистическата власт започва да чества празника всяка година. Държавата отбелязва 1 май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място.
От 1989 година до днес Деня на труда продължава да е официален и неработен ден.

banner

След падането на комунистическата власт обаче държавата не се ангажира с организирането на масови прояви и шествия, както по времето на социализма

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space