Предстоят много сериозни проекти, свързани с инфраструктурата за въоръжените ни сили. Тя е част от оперативните способности, каза министърът на отбраната Атанас Запрянов.

По отношение на подготовката на Трета авиобаза за приемането на новите самолети F-16 Block 70, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че към края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти от инфраструктурата във формированието с намерението те да бъдат допълнително надградени с необходимите системи. Адмирал Ефтимов отбеляза, че процесът по реконструкция и модернизация на инфраструктурата в авиобазата е много мащабен.

Атанас Запрянов коментира и информацията за връщане на наборната служба. „Не се обмисля връщането ѝ. За попълването на резерва също се предприемат комплексни мерки, но ако те не сработят, може да се въведе задължителното изискване някои категории държавни служители да имат военна подготовка. Това засяга служители в структури от системата на националната сигурност, МВР, правосъдната система и други”, добави той, предава Nova.

Във връзка с проектите за модернизация министър Запрянов посочи, че страната ни е в уникална ситуация: предвид членството ни в НАТО и ЕС, може да придобием техника с всякакво ниво на секретност. „За България няма ембарго на закупуване на модерна, най-съвременна техника. Стига да имаме средства, ние сме в състояние да доставяме най-модерните и най-мощни системи“, посочи той.

banner

„Приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. е само един инструмент, но много важен“, подчерта той и допълни: „Възнагражденията трябва да съответстват на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят“. Диференцирането на заплащането за някои особено дефицитни категории професии, които са изключително важни и за бизнеса, ще направи професията на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда, посочи той. „Аз съм много горд, че най-после армията се възприе като национална институция и много рядко едно решение в Народното събрание се гласува с абсолютно мнозинство“, каза министър Запрянов.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space