Голяма промяна се задава с личните карти. Очаква се документът за самоличност да служи като квалифициран електронен подпис.

Първоначално в чипа на личната карта ще бъдат въведени биометричните данни – снимката на притежателя й и два пръстови отпечатъка.

„Записването на биометричните данни на електронния насител на информация ще направи личната карта по-лесна за използване при преминаването на лицата през граница и при тяхното пътуване“, каза пред БНТ Стоян Стефанов, директор на дирекция „Български документи за самоличност“ – МВР.

Така хората, които притежават нова лична карта, ще могат да преминават през електронните гишета за граничен контрол, както това става сега, но само с международен паспорт.

banner

„А на по-късен етап ще бъде записана и електронна идентификация на лицата.

Тогава българските граждани ще могат да я използват за работа във виртуална следа за използване на електронните услуги, които се предоставят от държавата. И съответно с нея да дават електронни волеизявления“, каза Стоян Стефанов.

Новите технологии и влагането на чип за електронна информация налагат и промяна на цената на новите лични карти. Предложението е таксата за обикновен срок на издаване да бъде 30 лева.

Бързата услуга за издаване за срок от 3 дни ще струва 60 лева, а експресната услуга – в рамките на 8 часа – ще струва 150 лева.

Експресно издадените документи обаче ще могат да се получават само от София, но ще могат да се заявяват във всяко едно районно управление на територията на страната.

Запазва се безплатното издаване на първа лична карта на навършилите 14 години, както и за хората, навършили 70 години.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space