През февруари месото в ЕС е поскъпнало с 3,3% на годишна база, съобщава Евростат.

Най-много се е покачила цената на свинското – 5,7 на сто, следвано от агнешкото и козето (+4,5 на сто) и говеждото и телешкото (+3 на сто). За сметка на това пилешкото е поевтиняло с 1,6 на сто спрямо февруари 2023 г.

През последните три години средната годишна инфлация на цената на месото е била най-сериозна между април 2022 г. и март 2023 г. и е възлизала на около 10 на сто. Най-висока е била инфлацията през февруари 2023 г. – 17,3 на сто.

Годишното увеличение на цените на говеждото, телешкото, агнешкото и козето остава под 15 на сто и през трите години, докато пилешкото и свинското регистрират по-сериозни флуктуации. През ноември 2022 г. пилешкото е поскъпнало с 24,4 на сто, а през февруари 2023 г. свинското е скочило с 18,8 на сто.

banner

През февруари 2024 г. повечето страни членки на ЕС отчитат поскъпване на месото спрямо същия месец на миналата година. Най-голямо е в България – 8,2%, следвано от това в Румъния (+7,7 на сто) и Хърватия (+7,1 на сто).

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space