Тази сутрин Мария Габриел подаде заявление в парламента, с което официално отказа да бъде премиер и ГЕРБ да състави кабинет
Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. Това съобщи БНР, като се позова на прессекретариата на държавния глава Румен Радев. Едва когато Народното събрание се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура.

Какво следва?

Президентът трябва да връчи втория проучвателен мандат за правителство на втората по големина политическа сила – ПП-ДБ. Тя има 7-дневен срок да изпълни мандата със състав на кабинет или да се откажат от него.

Изборът на кого да връчи третия мандат остава за президента Румен Радев. Ако и тази процедура се окаже неуспешна, според последните промени в Конституцията президентът трябва да избере служебен премиер между председателя на НС, управителя или подуправител на БНБ, председателя на Сметната палата, омбудсмана или техните заместници. Служебният кабинет действа в условията на работещ парламент.

banner

А държавният глава избира кога да насрочи дата на изборите. Те не трябва да се проведат по-късно от два месеца след приключване на процедурата по раздаването на мандатите.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space