Парламентът одобри на второ четене изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, направени след наложеното от президента Румен Радев вето, съобщи БНР.


Държавният глава оспори промените, с които се възстановяваше временно работата на Пленума на Висшия съдебен съвет, правомощията на главния прокурор, отнети с поправките в Конституцията.

Със 151 гласа „за“, дошли от ГЕРБ СДС, ПП ДБ и ДПС и 51 „против“ – от „Възраждане“, БСП и ИТН, беше решено съдийската и прокурорската колегия на предишния Висш съдебен съвет да функционират като предвидените с промените в основния закон – Прокурорски и Съдийски съвети, до конституирането им.

banner

Главният прокурор губи правомощията си да упражнява надзор над всички прокурори, гласуваха още депутатите.

От опозицията възразиха, като Петър Петров от „Възраждане“ се обърна към президента Румен Радев.

„Ако той и съветниците му гледат дискусията, трябва да знаят, че внесените предложения не правят нищо, освен да превърнат в една голяма боза това, което беше предвидено“, коментира той

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС обясни необходимостта от направените изменения.“ Знаете, че изменението на Конституцията става след приемане на държавния бюджет и много неща нямаше как да се променят със задна дата, тъй като беше влязъл в сила. След връщането на текстовете и Комисията, и работните групи, и ВСС, и Висшия прокурорски съвет проведоха множество заседания за да намерят формула до избирането на нови“, каза от своя страна той.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space