Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди категоричната си позиция срещу приемането на България и Румъния в Шенгенската зона и със сухопътните граници.


„За мен сега е важно да спазим договореното влизане на България и Румъния по въздух и вода“, заяви Карнер. Този компромис е постигнат след тежки преговори и при ясни условия за следващите стъпки, допълни той. Сред условията на Виена е двете страни да приемат обратно регистрирани бежанци, пребиваващи сега в Австрия, както и гарантирането на сигурността по външните граници на ЕС и допълнителни служители на граничната агенция Фронтекс, предава БНР.

Австрийски медии коментират, че расте натискът върху Австрия да се откаже от ветото срещу разширяването на Шенгенската зона и по суша. В началото на февруари председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази надежда, че това може скоро да се случи.

banner

„България и Румъния могат да разчитат на нас“, заяви тогава Фон дер Лайен.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space