Днес подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума и израз на последователност. Това заяви премиерът Николай Денков на извънреден брифинг в Министерския съвет.


„Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместна декларация на 6 юни 2023 г. Нека припомня какво записахме в нея:

1. Ще излъчим стабилно правителство с мандат, около което ще се формира конституционно мнозинство.
2. За първите девет месеца премиер ще бъда аз, вицепремиер ще бъде Мария Габриел, а за следващите девет месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а аз ще бъда вицепремиер.
3. В края на всеки девет месеца министър-председателят ще подава оставка. Двете парламентарни групи трябва да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.
4. Правителството ще изпълнява съгласувани законодателна и управленска програма.
5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи.

banner

Дотук изпълнявахме всяка точка и всеки ред, въпреки, че диалогът понякога беше взривяван и вкарван в задънени улици. Стигнахме до ключовата шеста точка в декларацията.- А тя гласи: „Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества”, съобщи още Денков.

Той призова да се държи на думата, която са дали народните представители, и да се извърви докрай реформаторският път, начертан през юни. „Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не „Осем джуджета“ и фалшиви нотариуси в правосъдието”, допълни той.

„Депозираната днес оставка е още една покана за преговори по важните за хората теми. Дължа едно успокоение на българските граждани – правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както до момента, докато бъде избрано следващо правителство”, подчерта Денков, предава Nova.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space