Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подписа писмо до Европейската комисия (ЕК), подготвено съвместно с министрите на земеделието на още 19 държави членки, в което се настоява за краткосрочни отговори на неотложните проблеми на земеделските производители, съобщиха от пресцентъра на аграрното министерство.


В писмото до изпълнителния заместник-председател на ЕК по Европейския зелен пакт Марош Шефчович и до комисаря по земеделие Януш Войчеховски се посочва, че „от няколко месеца в много държави членки на ЕС се провеждат демонстрации на голям брой фермери, което е симптом на криза в цяла Европа“.

Министрите на земеделието на България, Австрия, Хърватия, Кипър, Чешката република, Гърция, Унгария, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция отбелязват изразените чрез протести в цяла Европа проблеми като ниските средни доходи на фермерите, нарастването на производствените разходи и стандартите за производство на фона на инфлацията, засилена от агресивната война на Русия срещу Украйна.

banner

Те допълват, че фермерите в цяла Европа основателно повдигат въпросите за липсата на дългосрочни перспективи, непризнаването на стратегическия характер на дейността им, необходимостта от прозрачни и задълбочени консултации, предвид прякото въздействие на европейското законодателство върху тяхната работа.

В писмото се отбелязват и опасенията в сектора заради амбициозните цели на Европейската зелена сделка.

Във всички държави членки фермерите поставят под въпрос натрупването на стандарти, все по-често възникващи извън Общата селскостопанска политика (ОСП), въпреки че те са първите жертви на изменението на климата. Министрите отчитат необходимостта от предприемане на действия за климата, но коментират, че тези нови и дори по-високи стандарти стават все по-трудни за приемане, особено когато не се изискват при внос на продукти от трети страни.

Кризата в европейски мащаб изисква общоевропейски отговори, съизмерими със законните искания, изразени в целия Съюз, заявяват министрите на земеделието. Те призовават ЕК да предложи конкретни стъпки и решения на трудностите.

Министрите на земеделието настояват, на първо място, за краткосрочни отговори на неотложните проблеми. Те очакват решителни и незабавни действия по въпроси като системата на условността, натиска върху контрола, основно поради въвеждането на системата за мониторинг на площите, правото на грешка и опростяване на управлението на националните Стратегически планове по ОСП.

В писмото се настоява да се дадат ясни перспективи на фермерите при ясен график за действие, включително с конкретни етапи, за да съобщят на фермерите за средносрочните промени преди есента.

Министрите отбелязват още, че е от първостепенно значение да бъдат бързо осведомени какви промени ще бъдат направени и в какъв срок. „Трябва да продължим напред заедно по конкретен начин, за да предоставим на фермерите конкретни отговори. Ето защо сега се нуждаем от график за действие, който ще ни позволи да завършим работата, с която сме се заели, за да отговорим на очакванията на европейските фермери и да гарантираме продоволствената сигурност и стратегическата автономност на Европейския съюз и неговите държави членки“, пишат в заключение министрите на земеделието, подкрепили писмото.

Миналата седмица министър Вътев участва в дискусия на министрите от ЕС в Брюксел за спешно решаване на проблемите на фермерите. Дискусията се състоя в рамките на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, което се проведе на фона на фермерски протести. Министрите обсъдиха необходимостта от бързи и ефективни отговори на настоящата кризисна ситуация в селскостопанския сектор.

Българският земеделски министър заяви, че Европейската комисия следва да направи цялостна оценка на законодателството на зелената сделка и въздействието ѝ върху селското стопанство в Европейския съюз. Заедно с това е необходимо да се предвиди клауза за реципрочност в споразуменията за свободна търговия, която да гарантира спазването на идентични производствени стандарти за качество и безопасност на храните и от двете страни.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space