Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за забрана на химическото оръжие и за контрол на токсичните химически вещества и техните прекурсори. Според приетите разпоредби Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката създава и поддържа публичен регистър на лицата, осъществяващи дейностите по производство, придобиване и съхраняване или употребата на химически вещества.


В мотивите към законопроекта се посочва, че промените се правят във връзка с приети решения на Конференцията на държавите членки на Организацията за забрана на химическите оръжия и са в съответствие с прието решение на конференцията за добавяне на две групи токсични химически вещества в списъка, свързан с производството, съхранението, натрупването и употребата на химическо оръжие. В Република България няма дружества, извършващи дейности с химически вещества, посочени във въпросното приложение, посочват вносителите.

В поддържания от Междуведомствената комисия регистър следва да се съдържат наименованието на регистрираното лице; единен идентификационен код на регистрираното лице; номерът и датата на издаденото удостоверение за регистрация и срокът му на валидност; както и датата на прекратяване на регистрацията./БТА

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space