Конституционният съд допусна за разглеждане исканията да бъдат обявени за противоречащи на Основния закон последните промени в Конституцията. Съдът беше сезиран от президента Румен Радев и от 48 депутати от опозицията, като двете искания са обединени.


На заседанието са присъствали и 12-те конституционни съдии, а определенията са били приети единодушно, информират от Конституционния съд.

Според действащите процедури, след допускането на двете искания за разглеждане по същество, в следващия месец ще се събират становища от всички заинтересовани по казуса страни. След като бъдат анализирани от тримата съдии – докладчици – Мариана Карагьозова-Финкова, Соня Янкулова и председателя на Конституционния съд Павлина Панова, делото ще бъде обсъдено по същество от целия състав на Конституционния съд.

banner

По прогнози на конституционалисти, дали сред текстовете в Шестата поправка на Основния закон има текстове, които му противоречат, ще стане ясно най-рано в средата на годината./БНР

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!