Кирил Петков от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов- ако иска да преговаря, да отиде утре на срещата.


По-рано днес Борисов каза, че ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“(ПП-ДБ) са се разбрали преговорите да бъдат утре в 18:00 ч. Попитан дали ще отиде на преговорите, Борисов посочи, че е трогнат от поканите на ПП-ДБ, но неговото разбиране е министър-председателят да води преговорите за кабинет, който може да ръководи.

„Това, което искам да дам като съвет на г-н Борисов – че ако иска да преговаря, да дойде утре на срещата и да говорим по всичките тези теми. Ако иска да делегира на Мария Габриел – да делегира. Разбираме, с удоволствие утре ще говорим с нея също, но тази идея хем делегира, хем преговаря през камерите, е абсурдна“, каза пред журналисти в парламента Петков.

banner

Да спре да дава епитети, предупреди той. „Вчера някой бил послушко, днеска някой бил корумпиран, трети бил лош“, добави Петков. Според него това не помага. Ние се държим с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ, ще продължим да го правим това. В този момент моля да се удържи малко с тези епитети, защото единственото, което прави, е възпалява и прави тези преговори по-трудни, смята Петков. Ние влизаме с конструктивен тон и този конструктивен тон ще го запазим, но и той трябва да има малко дисциплина, добави депутатът.

Днес Борисов коментира и темата за министъра на финансите Асен Василев. В отговор на журналистически въпрос Петков заяви: „Каня г-н Борисов утре да дойде в 18 ч. и да ми го каже в лицето тази негова идея и ще говорим по темата“.

Петков коментира, че има чувството, че ако Борисов наистина може да делегира на Мария Габриел, ще има добър шанс за едно добро правителство, но ако си „играем на делегирам, ама ще ви кажа всичко през медиите – това е деструктивно“.

Този кабинет има смисъл само и единствено ако нашите реформи продължават, ако не продължават – няма смисъл, каза депутатът от ПП-ДБ и добави, че няма да държат едно правителство само за да има такова. Ще държим това правителство и ще го подкрепяме, и ще застанем зад Мария Габриел, но трябва да знаем, че съдът става независим, че регулаторите почват да работят за хората и службите почват да работят за гражданите, обясни Петков.

Ако утре се разберем за реформите, за механизма за регулаторите, който е заложен още в декларацията, с която беше избрана първата ротационна форма, няма никакъв проблем да преминем и към останалите теми, каза Христо Иванов. Той посочи, че правителството служи, за да могат да се случат реформите и да се изчисти съдебната власт, и регулаторите да започнат да работят за хората.

Иванов коментира, че фокусът трябва да бъде върху качеството на кандидатите, а не върху това кой ги е излъчил. Искаме в регулаторите да попаднат хора, които в най-висока степен отговарят на изискванията, посочи той и каза, че трябва да е ясно кой носи политическа отговорност за упражняването на преценката, за качествата на тези хора, които изпращат и за тяхната независимост.

„Моят приятел Бойко Борисов явно се е заредил с много адреналин в Букурещ, искам приятелски да го помоля, да дойде утре, да седнем внимателно в спокойна обстановка да преговаряме“, каза Атанас Атанасов. По думите му „Борисов е заприличал на президента Румен Радев“. Една добра дума не каза за общото ни правителство, само критики, добави депутатът. Според Атанасов трябва да се седне на маса за преговори, без да има камери и микрофони и спокойно да си свършат работата./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!